Met de mechanisatie van de landbouw werden meer vernieuwingen geïntroduceerd. Kunstmest, bestrijdingsmiddelen en verbeterde zaden zorgden voor nog grotere oogsten. Behalve tarwe kwam er in Brazilië een nieuw landbouwproduct bij om te verbouwen: Soja voor de export. In de westerse landen was er grote behoefte aan plantaardige vetten en veevoer. De Braziliaanse overheid is de verbouw van soja op grote schaal gaan stimuleren. Door dit alles kwam er opeens veel kapitaal vrij voor de landbouw en werd het binnenland in rap tempo ontgonnen. Als een sprinkhanenplaag trokken de boeren uit het zuiden naar het noorden totdat het regenwoud hen tegenhield.
Kinderen van kleine boeren kregen kansen in de nieuwe gebieden en trokken massaal weg. Nu is het grootste deel van de vruchtbare gebieden ontgonnen en loopt het kolonisten-mechaniek vast. Een nieuwe generatie jonge boeren in het zuiden ziet voor zichzelf geen toekomst meer. Wegtrekken heeft geen zin en slecht betaald werk is er alleen in de grote steden. Wel zien zij dat grote gebieden in het zuiden, die eerst als onvruchtbaar werden beschouwd, in handen zijn van een kleine stedelijke elite. Deze gebieden werden in het verleden veelal door vriendjespolitiek verkregen. Op deze uitgestrekte fazenda’s wordt slecht een beperkt aantal koeien voor de vleesproductie gehouden. Met de huidige productiemethodes kunnen deze gebieden geschikt worden gemaakt voor de landbouw.
Jarenlang is er protest tegen dit bezit van niet productief land. De landhonger is groot. Sommige van deze fazenda’s zijn bezet door kinderen van kleine boeren en landlozen. Zij willen hiermee de overheid dwingen om agrarische hervormingen door te voeren. In verkiezingstijd worden grote beloftes gedaan. In de praktijk werd een enkel bedrijf onteigend en opnieuw uitgegeven onder kleine boeren.
FOTOSERIE Aan de rand van het paradijs
-
De Emigranten in het Zuiden
-
Werken op het land
-
Het archief van Eduardo Jaunsem (1896-1997)
-
De Landlozen
-
In het Oerwoud
Zwart/Wit FOTOSERIE Het Busstation