Right!

IKON Televisie

Documentaireserie / 6 X 14′ / 1992

Research, Productie & Regie Ewald Wels
 

R123

 

Niets over ons zonder ons!

In zes minidocumentaires voor de jongerenprogrammering van IKON Televisie worden zeer uiteenlopende situaties geschetst waarin jongeren voor zichzelf opkomen. Jongeren in Nederland willen een stem hebben in de beslissingen die op school genomen worden. In Israël is de oorlogsdreiging en het geweld in de intifada voor jongeren een dagelijks thema. In Kenia en Brazilië is het leven van straatkinderen erg gevaarlijk. Hoe moet je daarin overleven? In Japan is het strenge schoolsysteem een voorbeeld van de samenleving waarin niemand uit de pas mag lopen. En in Polen is er het opmerkelijke eilandenproject (Wyspa), waarbij jongeren zelf inspraak opeisen en opvangplekken creëeren voor kinderen en andere jongeren. In ieder land is een jongere de gids. Kort en krachtig worden de verhalen verteld.

 

Achtergrond

In 1992 werd in Amsterdam de tweede Internationale Conferentie over Kinderombudswerk gehouden. Ikon televisie werd benaderd om een serie documentaires te maken waarin de rechten van jongeren centraal zouden staan in relatie tot kinderombudswerk. Belangrijk hierbij waren de initiatieven die door jongeren zelf waren genomen of projecten waarin jongeren zelf een grote rol in de uitvoering hebben. In samenwerking met een redactie van ‘Defence for Children’ zijn in de serie RIGHT! voorbeelden van dergelijke initiatieven getoond. Opnames zijn gemaakt in zes landen op vier werelddelen. De serie is in première gegaan op de Conferentie over Kinderombudswerk.

 

Recensie (fragment)

Bijzonder aan de serie is dat maker Ewald Wels in elk land een jongere heeft gevonden die de kijker als een soort gids meeneemt. In de eerste aflevering zijn dat Primeur-stagiaire Monica Hols en de Japanse Yuiko Okuchi van de moderne Tokyo-Schule. In de tweede aflevering de uit Nederland afkomstige geschiedenisstudente Judith Hertog – zij stelt zich vooral de vraag of de Israëlische en Palestijnse jongeren elkaar ondanks het geweld van de Intifada ooit nog in vrede zullen vinden – en de radioverslaggever Tomasz “Tomek” Skory. Hij reist naar het zuiden van Polen om te laten zien hoe Poolse jongeren in de verdrukking komen, omdat de ouders vaak, tegen de achtergrond van economische crisis en dreigende werkloosheid, lang en hard werken en weinig thuis zijn. Opvangmogelijkheden voor jongeren zijn er nauwelijks.

In de derde aflevering zien we ten slotte de Braziliaanse straatwerker Antonio en de dankzij een cultureel uitwisselingsprogramma in Kenia verblijvende Jacomyn Bos. Het is een mooie formule, waarbij als leus zou kunnen gelden het motto waaronder de Poolse jongeren hun eigen schoolparlementen hebben opgericht: ‘Niets over ons, zonder ons.’

PETER SIERKSMA
Dagblad Trouw, 18 januari 1992

 

ISRAËL

ISR
Fragment op YOUTUBE

 

BRAZILIË

BR
Fragment op YOUTUBE

 

JAPAN

JP
Fragment op YOUTUBE

 

KENIA

KE
Fragment op YOUTUBE

 

NEDERLAND

NL
Fragment op YOUTUBE

 

POLEN

PL
Fragment op YOUTUBE